مشمولین مالیات بر ارث چه کسانی هستند؟
تمام وراث متوفی که با وی رابطه نسبی یا سببی دارند با تحقق فوت، در صورت وجود ماترک مشمول مالیات بر ارث هستند تا بتوانند مالک ماترکی باشند که به آن ها به ارث می رسد.
طبق ماده 18 قانون مالیاتهای مستقیم، وراث به 3 طبقه تقسیم میشوند.
طبقه اول: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد آنها
طبقه دوم: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها
طبقه سوم عمو، عمه، خاله، دایی و اولاد آنها
در ماده 17 قانون مالیات های مستقیم مصوب 1394/04/31 اجرایی 1395/01/01 نحوه نرخ گذاری در ارث دستخوش تغییرات بزرگی شد که در ماده 17 بسته به نوع ماترک مشخص گردیده است، البته تمام نرخهای اعلام شده در این ماده، برای طبقه اول وراث است اما برای سایر طبقات به شکل طبقه دوم، 2 برابر طبقه اول (نرخ ماده 17) و طبقه سوم، 4 برابر آن می باشد. باید اشاره کرد که اگر در طبقه اول کسی نباشد، به طبقه دوم ارث میرسد و در صورت نبودن وراث در طبقه دوم ، به طبقه سوم ارث میرسد.
نکته:اگر به وراث ملکی برسد ولی وراث آن را برای خود نخواهند و قصد انتقال به دیگری را داشته باشند، برای مثال، به مادرشان بدهند، در این مورد سازمان امور مالیاتی، علاوه بر این که مالیات بر ارث را میگیرد بسته به نوع ماترک مالیات نقل و انتقال آن را نیز مطالبه خواهد نمود.
نکته: اگر متوفی ملکی از خودش را به شخص دیگری غیر از وراث سببی و نسبی وصیت کند، مالیات بر ارث به آن تعلق نمیگیرد، و از مصادیق مالیات اتفاقی است در نتیجه طبق نرخ ماده 131 محاسبه میشود.
نکته: مالیات بر ارث مرور زمانی ندارد، و هر موقع سازمان اراده کند، میتواند مالیات را اخذ نماید. و جریمه تاخیر 2.5 درصد در مالیات بر درآمد در دارایی وجود ندارد.
نرخ محاسباتی مالیات املاک و مستغلات و سرقفلی (حق کسب پیشه) یک و نیم برابر نرخ ماده 59 قانون مالیاتهای مستقیم اعلام شده است، یعنی اگر املاک زمین یا کاربری مسکونی باشد و میتواند باغ یا زمینهای خالی باشد، به صورت ارزش معاملاتی محاسبه میشود که کمتر از ارزش روز است و یک و نیم برابر 5% ارزش معاملاتی ملک یا همان هفت و نیم درصد محاسبه میشود، اما سرقفلی یا ملک تجاری به صورت ارزش روز محاسبه میشود، یک و نیم برابر 2% ارزش روز یعنی 3 درصد محاسبه میشود.
نکته: مالیات بر ارث خودرو بر اساس چه بهایی تعیین می شود؟ قیمت انواع خودروهای تولیدی داخل و وارداتی که هرسال درراستای اجرای تبصره (6) ماده 42 قانون مالیات بر ارزش افزوده توسط سازمان متبوع اعلام می گردد، به عنوان بهای اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور، در اجرای مقررات بند (4) ماده 17 قانون مالیات های مستقیم نیز ملاک عمل خواهد بود.(بخشنامه 200/97/164 مورخ 1397/12/11)