اولین تکلیف تمام مودیان مالیاتی تشکیل پرونده مالیاتی است که با توجه به حقیقی یا حقوق بودن مودی متفاوت است. وفق قانون تبصره ۳ ماده ۱۷۷ قانون مالیات مستقیم صاحبان مشاغل مکلفند ظرف چهار ماه از آغاز فعالیت نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی خود اقدام نمایند. اشخاص حقوقی در خصوص تشکیل پرونده با استناد به تبصره ماده ۴۸ و ۵۱ قانون مالیات مستقیم مکلف به تشکیل پرونده مالیاتی هستند. این مدت زمان در خصوص اشخاص حقوقی بر مبنای فعالیت اقتصادی آن ها است. از این رو چنانچه شرکت شما فاقد فعالیت است لطفا مقاله شرکت های فاقد فعالیت را مشاهده نمائید.
فرایند تشکیل پرونده مالیاتی
در گذشته البته نه چندان دور ساختار تشکیل پرونده مالیاتی به صورت کاغذی انجام می گردید و چالش های بسیاری داشت. چرا که مودی خود شخصا باید ممیز حوزه خود را پیدا کرده و جهت تشکیل پرونده مراجعه می نمود البته نا گفته نماند که تشخیص اداره مالیاتی صالح نیز برای شروع با مودی بود و بعدا دردسر های خاص خود را داشت. اما بعد تر بخشی در هر اداره به عنوان دایره تشکیل پرونده ایجاد شده که این فرایند سخت و ملال آور را ساده نمود. باید عرض کنم خیلی از سختی های این فرایند برای طولانی نشده مقاله و جلوگیری از زیاده گویی حذف گردید تا خواننده بتواند بیشترین بهره را از محتوا داشته باشد. اما در سال های اخیر شکل الکترونیکی شدن تشکیل پرونده بسیار زیاد فرایند را تسهیل نموده است و منجر گردیده است تا مودیان بدون مراجعه به ادارات نسبت به تشکیل پرونده خود اقدام نمایند. در این مقاله قصد داریم آخرین روش تشکیل پرونده را که همان تشکیل پرونده الکترونیکی است به شما بیاموزیم.
جهت آموزش کامل مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانید به دوره زیر مراجعه نمایید:
دوره جامع مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی
اعتبار سنجی پرونده مالیاتی
در سال ۱۴۰۰ وضعیت ۴۵ از سامانه مالیاتی حذف گردید و در حال حاض مودیان از طریق ۴ گام نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی خود اقدام می نمایند. در نمودار ذیل کلیت جریات تشکیل پرونده مالیاتی به شما نمایش داده شده است.
مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده مالیاتی
با وجود اینکه فرایند تشکیل پرونده از شکل کاغذی به الکترونیکی تغییر یافته است باز هم برای تکمیل نمودن پرونده الکترونیکی شما نیاز دارید که مستندات و مدارک خود را فراهم نمائید تا باکس اطلاعات مندرج در سامانه مالیاتی را تکمیل نمائيد. به طور کلی ثبت نام از ۶ سر برگ اصلی تشکیل شده است که در بردارنده اطلاعات مودی است.
- اطلاعات پایه
- شعب/انبار/کارگاه
- اعضا
- پرونده ها
- فعالیت ها
- حساب ها/مجوزها
با توجه به موارد فوق که سربرگ اطلاعات مورد نیاز تشکیل پرونده مالیاتی است، مودیان به مدارک ذیل جهت تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی دارند که به شرح ذیل می باشد:
الف) اشخاص حقیقی:
مدارک هویتی (در پرونده مشارکتی اطلاعات تمام شرکا)
مدارک اقامتی
کدپستی
تلفن ثابت و موبایل (متعلق به شخص تشکیل دهنده پرونده مالیاتی)
نوع شغل
عنوان کسبی
مجوز های اخذ شده (جواز کسب، کارت بازرگانی، مجوز بهره برداری و …)
اطلاعات شغلی و شناسه کالا و خدمات
اجاره نامچه ملک در صورت اجاری بودن ملک و سند مالکیت در مواردی که مودی مالک است.
ب) اشخاص حقوقی:
اطلاعات هویتی اعضا
روزنامه رسمی
آگهی تاسیس
اساسنامه
اطلاعات بانکی شرکت
آدرس و کدپستی
مجوز های شرکت
اجاره نامچه ملک در صورت اجاری بودن ملک و سند مالکیت در مواردی که شرکت مالک است.