||

لوگو موسسه آموزشی مریم آتشگاه
افراد مشمول مالیات

چه کسانی مشمول مالیات هستند؟

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2019″ img_size=”full”][vc_column_text]

ماليات عبارت است از قسمتي از در آمد يا ثروت افراد كه توسط قانون تعیین می‌گردد و به منظور پرداخت بخشي از هزينه‌هاي عمومي و حفظ منافع اجتماعي و اقتصادي و سياسي كشور به موجب قانون به وسيله دولت وصول مي‌شود.

مالیات هزینه اجتماعی است که مردم بابت هزینه‌های شهری پرداخت می‌کنند. تقسیم‌بندی مالیات‌ها به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم عمده‌ترین نوع طبقه‌بندی است که مالیات مستقیم، دامنه وسیع‌تری نسبت به مالیات غیرمستقیم دارد.

مالیات‌های غیرمستقیم شامل دو بخش مجزا تحت عناوین “مالیات بر تولید و واردات” و “مالیات بر مصرف و فروش” هستند. این نوع مالیات پرداخت کننده آن برای سازمان امور مالیاتی ناشناخته است. به عبارت دیگر مالیات‌های غیر مستقیم مالیات‌هایی هستند که بطور غیر مستقیم بر قیمت کالاها و خدمات اضافه شده و بر مصرف کننده نهایی تحمیل می‌گردد.

مالیات‌های مستقیم، از مؤدیان در هنگام تحصیل درآمد یا دارایی اخذ می‌شود و براساس قانون مالیات‌های مستقیم دارای دو بخش اصلی مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد است. مالیات بر دارایی شامل مالیات بر ارث و حق تمبر و مالیات بر درآمد شامل مالیات بر درآمد املاک، درآمد بخش کشاورزی، درآمد حقوق، درآمد مشاغل، درآمد اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمد اتفاقی است که مردم آن را طی اظهارنامه عملکرد به سازمان معرفی می‌کنند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2023″ img_size=”full”][vc_column_text]

به اداکننده مالیات مودی گفته می‌شود و مشمول کسی است که طبق قانون باید مالیات پرداخت کند و یا تکالیف مالیاتی را انجام دهد. غیرمشمول سازمان‌های دولتی و سازمان‌هایی هستند که بودجه آن‌ها توسط دولت تامین می‌شود. مشمولین 3 حالت دارند:

1- مشمول عادی: این افراد طبق ماده 1 قانون مالیات‌های متسقیم مشمول پرداخت مالیات می‌شوند و با ارایه اظهارنامه مالیات خود را پرداخت می‌کنند.

2- معاف: این افراد جزو دسته مشمول قانون هستند اما معاف از مالیات می‌باشند، در نتیجه شبیه به افرادی می‌گردند که غیر مشمول قانون هستند و تکالیف مالیاتی انجام نمی‌دهند و مالیات پرداخت نمی‌کنند. سود سپرده بانکی مجاز اشخاص حقیقی، درآمدهای فعالیت‌های کشاورزی و دامپروری ماده 81، درآمد اجاره املاک مسکونی (تهران 150 متر و سایر شهر ها 200 متر) و موقوفات معاف از مالیات هستند.

3- نرخ صفر: افرادی که تکالیفی دارند اما در عمل مالیات پرداخت نمی‌کنند یعنی درآمد مشمول آن‌ها ضرب در نرخ صفر می‌شود.

طبق ماده 1 قانون مالیات‌های مستقیم هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران و هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران، نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می‌کند، مشمول مالیات‌های مستقیم هستند.

علاوه براین، هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران و خارج از ایران تحصیل می‌کنند و هر شخص حقیقی یا حقوقی نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می‌کنند، همچنین، نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک‌های فنی و یا واگذاری فیلم‌های سینمایی (که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها می‌شود) از ایران تحصیل می‌کند، مشمول مالیات‌های مستقیم می‌شوند.

طبق ماده 2 قانون مالیات‌های مستقیم وزارت خانه‌ها و موسسات دولتی، دستگاه‌هایی که بودجه آن‌ها توسط دولت تعیین می‌شود، شهرداری‌ها، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی که از طرف حضرت امام خميني يا مقام معظم رهبري داراي مجوز مي‌باشند، مشمول پرداخت مالیات نیستند.

تبصره 1- شركت هايي كه تمام يا قسمتي از سرمايه آن ها متعلق به اشخاص ومؤسسه‌هاي مذكور در بندهاي فوق باشد، سهم درآمد يا سود آن‌ها مشمول حكم اين ماده نخواهد بود. حكم اين تبصره مانع استفاده شركت‌هاي مزبور از فعاليت‌هاي مقرر در اين قانون، حسب مورد، نيست.
تبصره 2-  درآمدهاي حاصل از فعاليت‌هاي اقتصادي از قبيل فعاليت‌هاي صنعتي، معدني، تجاري، خدماتي و ساير فعاليت هاي توليدي براي اشخاص موضوع اين ماده، كه به نحوي غير از طريق شركت نيز تحصيل مي‌شود، در هر مورد به طور جداگانه به نرخ مذكور در ماده  ۱۰۵ اين قانون مشمول ماليات خواهد بود. مسئولان اداره امور در اين گونه موارد نسبت به سهم فعاليت مذكور مكلف به انجام دادن تكاليف مزبور طبق مقررات اين قانون خواهند بود. در غير اين صورت نسبت به پرداخت ماليات متعلق با مؤدي مسئوليت تضامني خواهند داشت
تبصره 3- معافيت مالياتي اين ماده براي مواردي كه از طرف حضرت امام خميني يا مقام معظم رهبري داراي مجوز مي‌باشند براساس نظر مقام معظم رهبري است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2024″ img_size=”full”][vc_column_text]

وفق کدام ماده مشمولان مالیات مشخص می گردد؟

با توجه به نص صریح ماده 1 قانون مالیات های مستقیم که مشمولان را مشخص نموده است چنانچه جزو بند های 5 گانه باشید مشمول مالیات هستید.

واحد صنفی که دارای کسب و کار است اما فاقد پرونده های مالیاتی هستند هم مشمول مالیات می باشند؟

برای مشمول مالیات بودن وفق ماده1 قانون مالیات های مستقیم ضرورتا نباید پرونده مالیاتی داشته باشید همین که در ایران دارای شغل هستید و یا دارای اموال و املاک باشید مودی مالیاتی اطلاق میگردید.

آیا ما که معاف از مالیات هستیم هم جزو مشمولین مالیات می باشیم؟

معاف یا نرخ صفر بودن بخشی از مودیان مشمول مالیات را می گویند در خصوص مشمولان مالیات فقط یک نقطه مقابل وجود دارد که آن مصادیق ماده 2 قانونمالیات های مستقیم یعنی غیر مشمولان مالیات است

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2037″ img_size=”full”][cdb_courses_carousel posts_per_page=”6″ slides_per_view=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2041″ img_size=”full”][cdb_blog_posts columns=”four” blog_query=”size:4|order_by:date|post_type:post|categories:84″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2025″ img_size=”full”][vc_column_text]در صورتی که نیاز به مشاوره تخصصی با مشاوران مجموعه دارید درخواست مشاوره را از طریق فرم زیر ارسال بفرمایید.

با تشکر واحد پشتیبانی

[/vc_column_text][contact-form-7 id=”1548″][/vc_column][/vc_row]

افراد مشمول مالیات
فهرست مطالب

2 دیدگاه دربارهٔ «چه کسانی مشمول مالیات هستند؟»

  1. هادی محمدی

    سلام
    وقتتون بخیر
    بنده به صورت شخصی (بدون شرکت) کار ساختمانی میکنم
    در سال تراکنش مالی بالایی دارم
    که به صورت انتقال هست ولی دستگاه کارت خوان ندارم
    آیا مشمول مالیات میشود؟
    ممنون

سوالات خود در مورد این مقاله، با ما به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *