هشدار به مدیران تصفیه
هشدار به مدیران تصفیه : اولین موضوعی که باید به آن بپردازیم معنا و مفهوم انحلال است. همانطور که یک شخص تولد و مرگ دارد، یک شرکت با تأسیس متولد و با انحلال، مرگ حقوقی آن رخ میدهد و آن شرکت دیگر دارای ماهیت وجودی نیست. در نتیجه انحلال منتج به از بین رفتن حقوق شخصیت حقوقی میگردد البته که دیون و تعهدات آن را زايل نمینماید و بدهیهای مالیاتی یکی از موارد مهم در این خصوص میباشد. در قانون تجارت تفضیلا به دلایل و موارد منحل شدن شرکت ها پرداخته شده است.
با این وجود که در حالت انحلال یک شرکت فعالیتهایی از جمله مطالبات دیون و فعالیت اقتصادی ندارد اما با توجه به قانون پایانه های فروشگاهی و قانون دايمی مالیات بر ارزش افزوده اشخاص حقوقی در فرایند انحلال مکلف به ایفای تکالیف مالیاتی خود هستند تا زمانی که انحلال محقق گردیده و فرایند آن به اتمام رسیده باشد.
توجه داشته باشید که غیرفعال بودن یک شرکت به معنای انحلال آن نیست زیراکه غیرفعال بودن به معنای از بین رفتن و فاقد اعتبار و هویت شدن آن شرکت نمیباشد و وفق بخشنامه 532/1401/200 در زمان غیر فعال بودن مودیان مالیاتی کد اقتصادی آن ها ابطال نمیگردد بله به صورت غیر فعال میباشد و با شروع مجدد فعالیت به شکل سابق قابل استفاده میباشد.
موضوع دیگری که باید به آن پرداخته شود این است که مدیران تصفیه و اعضای هیئت مدیره چه کسانی هستند؟
طبق قانون تجارت اعضای هیات مدیره، طبق صورت جلسه مدیران تصفیه نیز هستند مگر اینکه در اساسنامه، مدیران تصفیه دیگری مشخص شده باشند. مدیران تصفیه ممکن است جزو اعضای هیت مدیره نباشند.
حال ممکن است این سوال مطرح شود که کدام مدیران تصفیه در مقابل دیون مالیاتی اشخاص حقوقی دارای مسئولیت هستند؟
در ماده 122 قانون برنامه پنجم توسعه، زمانی که مالیاتی قطعی میشود مربوط به مدیرانی است که بدهی های مالیاتی متعلق به دورانی عملکرد شان میشود؛ اما در قانون مالیاتهای مستقیم از اجرای سال 1395 در ماده 198 گفته شده که مدیران نسبت به بدهیهای قطعی شده در زمان مدیریت خودشان مسئولیت تضامنی دارند. مفهوم و معنی مسئولیت تضامنی این است که سازمان امور مالیاتی در خصوص بدهی های مالیاتی میتواند هم به شخص حقوقی و هم به مدیران مراجعه کند، البته مراجعه به مدیران مانع از مراجعه سازمان به شرکت نخواهد شد. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد آن است که برخی از مدیران در این خصوص مسئولیتی ندارند و مدیران خارج از اعضای هیئت مدیره و یا خارج از شرکت هستند.
اگر مدیرعاملان از خارج از شرکت باشند و تخلفات و اشتباهات منجر به بدهی شود، اعضای هیئت مدیره نسبت به سازمان امور مالیاتی موظف به پرداخت بدهی هستند؛ سپس از طریق قوه قضاییه و شکایت قضایی از مدیرعامل می توانند مطالبات شان را مطالبه کنند.
از این رو عموما در جلسات مشاوره مالیاتی به مودیانی که قصد تاسیس یا ورود به شرکت ها را دارند سعی داریم به نحوی مشاوره دهیم تا آن ها را از آثار و عواقب ورودشان به شرکتها مطلع سازیم، به خصوص در مورد موارد ممنوعه در جهت ورود به شرکتها نیز آن ها را آگاه می نمايیم مانند:
- ورود به شرکت ها به صورت صوری و بدون داشتن اختیارات
- خرید شرکت ها بدون اخد استعلام و مفاصا حساب مالیاتی
- خرید شرکت ها بدون تنظیم اقرارنامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی توسط فروشندگان در خصوص دیون و بدهیهای قانونی
- پذیرفتن عنوان مدیر تصفیه یا بازرس بدون اطلاع از آثار مالیاتی آن
موارد بالا تنها چند مورد شایع در مورد متضرر شدن مودیان بی اطلاع در ورود به شرکتها و پذیرش عناوین تعهدآور میباشد. البته که باید از زاویه دیگری هم به موارد فوق توجه نمود آن هم نگاه سهامداران است که در زمان انتخاب اعضای هیات مدیره یا محول کردن امور شرکت قصد ایجاد تغییرات دارند متوجه آثار و عواقب آن بوده و با نگاهی گسترده به مقوله ورود مدیران و اعضای هیات مدیره تصمیم گیری نمایند. در نهایت کلیه شهروندان از حیث مسئولیت های ناشی از اقداماتشات در امور مالیاتی نیازمند یادگیری و اخذ مشاوره در حوزه مالیاتی دارند تا بهترین اقدامات را به انجام رسانند.
چنانچه در خصوص امور مالیاتی شرکت و موسسات خود نیاز به اخذ مشاوره مالیاتی دارید می توانید از طریق راه های ارتباطی با ما پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید و یا در قسمت نظرات سایت، سوالاتتون رو برامون بگذارید.
نگارنده مقاله هشدار به مدیران تصفیه : خانم مریم آتشگاه ، مدرس ، مشاور و وکیل مالیاتی
2 دیدگاه دربارهٔ «هشدار به مدیران تصفیه»
ممنون از مطالب آموزنده شما
ممنون از شما