مالیات کسب و کارهای اینترنتی
کسب و کارهای اینترنتی از جمله کسب و کارهایی هستند که طی چند سال گذشته با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژِی در دنیای امروزی شناخته شده اند و با توجه به قوانین مالیاتی هر شخص حقیقی و حقوقی نسبت به درآمدی که کسب می کند باید مبلغی را تحت عنوان مالیات پرداخت کند.
براساس اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص صاحبان کسب و کارهای مجازی، صاحبان مشاغل مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت، مراتب را کتبا به اداره امور مالیاتی محل شغل خود اعلام و نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی اقدام نمایند. اشخاص حقوقی پس از تاسیس، مکلفند دفترچه ثبت نام اشخاص حقوقی را از اداره کل امور مالیاتی مربوطه دریافت نمایند و نسبت به تشکیل پرونده (دریافت شماره واحد مالیاتی و شماره کلاسه پرونده) و پرداخت حق تمبر اقدام نمایند.
کسی که سایت اینترنتی راهاندازی میکند چگونه باید کار کند حقیقی یا حقوقی؟
اگر میخواهید از طریق اینترنت در شبکههای اجتماعی، سایتهای اینترنتی، وبلاگ و فروشگاه اینترنتی و .. کسب درآمد کنید باید به تکالیف مالیاتی خود آگاه باشید و تصمیم بگیرید که به صورت شخصیت حقیقی کار کنید یا حقوقی.
همان گونه که در نوشتار پیشین (تحت عنوان تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی) ذکر کردیم، اگر الزام کسب و کاری ندارید که شخص حقوقی باشید بدون شک حقیقی کار کنید. الزام کسب و کار یعنی اگر در آینده قرار است با شرکتهای دولتی کار کنید، یا در صورت گرفتن کارت بازرگانی طرف معامله شما فقط با شرکت کار میکند و با شخص حقیقی کار نمیکند و یا برای شرکت در مناقصهها و مزایدهها باید قطعا شخصیت حقوقی باشید.
اگر الزامات بالا وجود ندارد به صورت شخصیت حقیقی کار کنید، زیرا تشریفات و تکالیف اشخاص حقوقی قابل مقایسه با اشخاص حقیقی نیست، بنابراین، اگر الزام کسب و کار ندارید حقیقی کار کنید و هیچ محدودیتی هم وجود ندارد.
تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی به این صورت است:
باید اظهارنامه عملکرد ارائه دهند و طبق فراخوان مرحله هفتم همه شرکتها مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند، دفاتر قانونی را باید قبل از شروع سال جدید پلمپ کنند، باید لیست مالیات بر حقوق و معاملات فصلی موضوع ماده 169 و 169 مکرر ارسال کنند. تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی بیشتر و رسیدگی مالیاتی اشخاص آنها دقیقتر از اشخاص حقیقی است.
اشخاص حقیقی 3 گروهاند:
گروه اول: تراکنش آنها خیلی بالا است و در حجم وسیعی کار میکنند و تکالیف آنها مانند شرکتها است و باید دفاتر پلمپ و اظهارنامه رد کنند. گاهی مودیان میتوانند در گروه دوم و سوم قرار بگیرند، اما به دلیل جهل به قانون شرکت تاسیس میکنند.
مودیان کسب و کارهای اینترنتی در کدام گروه از مشاغل قرار میگیرند؟
انتخاب گروه به عهده خود مودی است یعنی خود او انتخاب میکند که گروه دوم باشد یا سوم؟ و زمانی که تشکیل پرونده میدهد باید بداند چه حقوقی دارد.
نکته: مهمترین پارامتر تعیین کننده گروهبندی مودیان میزان درآمد فروش آنهاست نه مدل فعالیت.
گروه دوم و سوم: نیازی نیست دفاتر را پلمپ کنند و تکالیف آنها خیلی کمتر از گروه اول و شرکتها است.
گروه دوم، 2 فرم دارد: یک فرم ماهانه و یک فرم سالانه پر میکند.
گروه سوم: که آسانتر از سایر گروهها میباشد یک فرم سالانه دارد که بر اساس تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم مالیات قطعی سال گذشته او 5 درصد به آن اضافه میشود و مالیات او قطعی است و تکالیفی هم ندارد.
اگر قوانین را بدانیم میتوانیم از امکاناتی که قانون در اختیار ما گذاشته استفاده کنیم. پس اگر میخواهید وارد تجارت الکترونیک شوید قطعا مشمول مالیات هستید، طبق ماده 1 قانون مالیاتهای مستقیم هر شخص حقیقی یا حقوقی که در ایران کار میکند 1000 تومان هم درآمد دارد باید مالیات آن را بپردازد. بعضی فعالیتها معافیت دارند برای مثال، اگر در سایت فعالیت آموزشی داشته باشید بر اساس بند ل ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم باید به وزارت ارشاد مراجعه و درخواست نشر دیجیتال دهید و مجوز بگیرید و با استفاده از آن مجوز میتوانید از این معافیت استفاده کنید.
معافیت مربوط به شرکتهای دانش بنیان: این شرکتها تا 20 سال معافیت دارند اما هر سال باید اظهارنامه و دفاتر تحویل دهند.
نکته: اگر میخواهید از امکان معافیت مالیاتی استفاده کنید (اصطلاحا نرخ صفر) باید تمام تکالیف خود را انجام دهید و در آخر به جای این که درآمد مشمول مالیات ضرب در 25 درصد شود، ضرب در صفر میشود.
معافیت با نرخ صفر متفاوت است در بحث معافیت مودی نیاز به انجام تکالیف ندارد و در واقع یک خروج قانونی از پرداخت مالیات میباشد اما در بحث نرخ صفر حتما باید اظهارنامه ارسال کند تا مشمول نرخ صفر شود.
کسی که در اینستاگرام پیج دارد و درآمد کسب و کار اینترنتی دارد باید به صورت حقیقی تشکیل پرونده دهد.
معرفی دوره جامع قوانین و مقررات مالیاتی
مرکز آموزشهای تخصصی مالی و مالیاتی دکتر مریم آتشگاه، دوره جامع مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی را در کیفیتی بالا بهصورت آفلاین ارائه میدهند. شرکت در این دوره هیچگونه پیشنیازی را لازم ندارد. دکتر مریم آتشگاه که مدرسی حرفهای و کاربلد میباشد این دوره را در 3 سر فصل قانون مالیاتهای مستقیم، قانون ارزش افزوده و قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان ارائه میدهد. این دوره از 2 پشتیبان فعال برخوردار است که شما را در تمامی مراحل راهنمایی میکند.
طراحی این دوره با تکیه به تجربههای خود دکتر انجام شده است. دوره جامع مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی برای حسابداران و حسابرسان، حقوق و مدیریت، علاقهمندان به حوزه مالیات و وکلای دادگستری و .. بسیار کاربردی میباشد.
تدریس این دوره مقدمهای برای دوره وکلا و مشاور مالیاتی میباشد. شما با شرکت در این دوره میتوانید مهارتهایی همچون آشنایی با تکالیف مالیاتی مودیان، کاهش مالیاتهای مودیان و جلوگیری از جرائم مالیاتی، ورود به عرصه مالیاتی به عنوان وکیل و مشاور مالیاتی و توانایی دادرسی مالیاتی ذر هیات حل اختلاف و .. را به دست آورید.
جهت خرید دوره جامع مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانید اینجا کلیک نمایید.
نگارنده مقاله مالیات کسب و کارهای اینترنتی : خانم مریم آتشگاه ، مدرس ، مشاور و وکیل مالیاتی