||

لوگو موسسه آموزشی مریم آتشگاه
قانون پایانه فروشگاهی

قانون پایانه فروشگاهی مودیان مشمول این قانون

قانون پایانه فروشگاهی؛ مودیان مشمول این قانون

قانون پایانه فروشگاهی : یک موضوع پر از ابهام برای مشاغل سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی یکی از سامانه‌های جدیدی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد شده است. این سامانه نقش مهمی در جلوگیری از فرارهای مالیاتی ایفا کرده و به دریافت بخش زیادی از مالیات‌های پنهان که در سال‌های گذشته پرداخت نمی‌شده، منجر خواهد شد. طبق قانون پایانه‌های فروشگاهی و سایت مودیان که در آبان ماه سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید، تمام مودیان ملزم به ثبت نام در این سامانه و ارسال صورتحساب الکترونیک می باشند. هم چنین، مودیانی که به صورت مستقیم با مصرف کننده در ارتباط هستند، باید نسبت به استفاده از پایانه های فروشگاهی اقدام نمایند. این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار بوده و عدم استفاده از این پایانه ها به جریمه شدن مودیان منجر می شود. پس افراد مشمول باید در موعد مقرر ثبت نام سامانه مودیان را انجام داده و پایانه فروشگاهی مناسبی برای خود ایجاد کنند. در صورت داشتن پایانه از قبل، نیازی به ایجاد مورد جدید نبوده و می توانید همان را ثبت کنید.

منظور از پایانه های فروشگاهی هم رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (پوز)، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر سیستم و دستگاه دیگری است که امکان اتصال به شبکه های پرداخت الکترونیکی رسمی کشور و سایت مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد. به هر حال، بعد از ثبت نام در سامانه مذکور و ثبت پایانه فروشگاهی، برای هر مودی یک کارپوشه ایجاد می شود که تمام ارتباط این فرد و سازمان از این طریق خواهد بود. از این رو، مودی مالیاتی باید در بازه های زمانی مشخص شده نسبت به ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق این سامانه اقدام نمایند.

همه افراد حقیقی صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی که در فصل های ۴ و ۵ قانون مالیات های مستقیم، مشمول هستند باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند. در قانون بودجه صراحتا و مستقیما به پزشکان، پیراپزشکان، داروساز ها و دامپزشکان اشاره و گفته شده است که باید قانون پایانه فروشگاهی را طبق فراخان شان اجرایی کنند و تفاوتی ندارد که مجوز اخذ شده از سازمان وزارت علوم باشد و چه از سازمان نظام پرشکی.

در مقابل گفته شده است که فعالان حوزه فعالیت حقوقی؛ اعم از وکالت، مشاوره حقوقی، مشاوره خانواده نیز تابع قانون پایانه فروشگاهی است و باید در اسرع وقت طبق آیین نامه و ابلاغیه فراخوان شان اقدام کنند.

سامانه مؤدیان باید به گونه­ای طراحی شود که امکان پاسخگویی به استعلامات الکترونیکی در خصوص اعتبارسنجی مؤدیان و أخذ و ارائه استعلام های لازم به دستگاههای اجرائی را از طریق بسترهای یکپارچه دولت اعم از سامانه دولت همراه و مرکز ملی تبادلات اطلاعات موضوع تبصره (۲) ماده(۶۷) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ فراهم کند. همچنین سامانه مؤدیان باید قابلیت فراخوان و تبادل اطلاعات را از طریق مرکز ملی تبادلات اطلاعات داشته باشد.

سه ماه پس از انقضای مهلت مذکور در این ماده، فقط صورتحساب های الکترونیکی که از طریق سامانه مؤدیان صادر شده باشد، از سوی سازمان معتبر شناخته شده و مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی برای مؤدیان خواهد بود.

مؤدیان به وسیله پایانه فروشگاهی که دارای حافظه  مالیاتی و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری می باشد مبادرت به صدور صورتحساب الکترونیکی می نمایند. ویژگی­ها و مشخصات فنی پایانه فروشگاهی، حافظه  مالیاتی و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مربوط، نحوه تبادل اطلاعات میان حافظه مالیاتی با سامانه مؤدیان توسط کارگروه راهبری سامانه مؤدیان تعیین می­‌شود.

اصل بر صحت اطلاعات ثبت شده مؤدی در سامانه مؤدیان است، مگر خلاف آن اثبات شود. مأموران مالیاتی، جز در مواردی که مؤدی از ثبت نام در سامانه امتناع کرده و یا به ترتیبی که در ماده (۹) ذکر شده، اثبات شود که در ثبت اطلاعات خود در سامانه مؤدیان تخلف نموده است، حق مراجعه به محل فعالیت مؤدی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را ندارند.

جمع صورتحساب‌های الکترونیکی صادره توسط هر مؤدی در هر دوره مالیاتی نمی‌تواند بیشتر از سه برابر فروش اظهار شده وی در دوره مشابه سال قبل، که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد. جمع صورتحساب‌های الکترونیکی صادرشده در هر دوره مالیاتی برای واحدهای جدیدالتأسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی نمی‌تواند بیش از سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم باشد. صدور صورتحساب الکترونیکی بیش از حد مجاز مقرر در این ماده برای کلیه مؤدیان منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی یا ارائه تضامین کافی خواهد بود، در غیر این صورت به  صورتحساب الکترونیکی صادرشده اعتبار مالیاتی تعلق نمی‌گیرد.

آیین‌­نامه اجرائی این ماده ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراء شدن این قانون توسط سازمان تهیه می‌شود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی می‌­رسد. آیین‌نامه مذکور باید به گونه‌ای تنظیم شود که راه اندازی کسب و کارهای جدید و فعالیت بنگاه‌های اقتصادی با مشکل مواجه نشده و در عین حال، مانع شکل گیری مؤدیان صوری در نظام مالیاتی کشور شود.

صورتحساب‌های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان به منزله ثبت آنها در سامانه فهرست معاملات موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیات‌های مستقیم است و فروشنده و خریدار تکلیف اضافی در این مورد نخواهند داشت.

مؤدیانی که از ثبت‌­نام در سامانه مؤدیان خودداری کنند و نیز خرده فروشی­ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، در صورتی که از پایانه فروشگاهی استفاده نکنند، مشمول امتیاز مذکور در ماده (۴) این قانون نمی‌باشند. سازمان موظف است معادل مالیات متعلق به فروش مؤدیان موضوع این ماده را به هر طریق ممکن از جمله مراجعه به محل‌های فعالیت و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک آنان، (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هرگونه مدارک و قرائنی که به دست می‌آورد، تعیین و مطالبه کند. در تعیین مالیات متعلق به این مؤدیان، هیچ­گونه اعتبار مالیاتی برای خریدهای آنان منظور نخواهد شد. مؤدیان مزبور، در صورت اعتراض به میزان فروش اعلام شده توسط سازمان، می‌توانند با ارائه اسناد و مدارک مثبته به مراجع دادرسی مالیاتی مراجعه کنند.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری سازمان ظرف مدت یک سال پس از ابلاغ این قانون، نسبت به ساماندهی دستگاه‌های کارتخوان بانکی و یا درگاه‌های پرداخت الکترونیکی اقدام نموده و با ایجاد تناظر بین آنها با مجوز فعالیت و شماره اقتصادی بنگاه‌های اقتصادی به هر یک از پایانه‌های فروش، شناسه یکتا اختصاص دهد. پس از تخصیص شناسه مذکور، کلیه تراکنش‌­های انجام شده از طریق حساب‌های بانکی متصل به دستگاه‌های کارتخوان بانکی و نیز درگاه‌های پرداخت الکترونیکی به عنوان تراکنش‌­های بانکی مرتبط با فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی محسوب شده و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است در چهارچوب قانون و مقررات مربوطه، اطلاعات این تراکنش­‌های بانکی شامل مانده اول دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشت شده و مانده آخر دوره هر حساب بانکی را به منظور تکمیل پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مؤدیان موضوع ماده (۱۶۹ مکرر) قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی به صورت برخط در اختیار سازمان قرار دهد.

پس از انقضای موعد(گذشت زمان) مذکور در این ماده، اتصال دستگاه‌های کارتخوان بانکی و یا درگاه‌های پرداخت الکترونیکی که تعلق آنها به مؤدی معین توسط سازمان امور مالیاتی تأیید نشده باشد، به شبکه پرداخت بانکی کشور ممنوع است. بانک مرکزی و حسب مورد کلیه بانک‌ها و ارائه دهندگان خدمات پرداخت موظف هستند مشخصات بهره­‌برداران کلیه دستگاه‌های کارتخوان بانکی و پایانه‌های پرداخت الکترونیکی را به سازمان اعلام کنند. در صورت تخلف از حکم این ماده، مرتکبان به مجازات درجه شش قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس محکوم می شوند.

اشخاص مشمول مکلفند در صورتی­که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام می‌کند، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکان پذیرشدن صدور صورتحساب الکترونیکی، فروش‌های خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر می‌کند، ثبت و صورتحساب­‌های صادره را به سازمان ارسال کنند.

حکم این ماده در صورتی که امکان ثبت در سامانه موضوع ماده(۱۶۹) قانون مالیات های مستقیم فراهم نباشد نیز جاری است.

چگونه قوانین پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان را بشناسیم؟

با اجرای قوانین جدید مالیاتی، مودیان گاه با عدم آگاهی و گاه با بی‌توجهی دچار مشکلات فراوان و عمده‌ای می‌شوند. شما می‌توانید با یادگیری قوانین فروشگاهی از این مشکلات رهایی یابید.

مرکز آموزش‌های تخصصی مالی و مالیاتی دکتر مریم آتشگاه دوره مناسبی در این حوزه ارائه می‌دهد که بسیار مفید می‌باشد. دکتر مریم آتشگاه، دوره قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان را در کمتر از 3 ساعت به‌صورت آفلاین در خدمت شما دوستان عزیز قرار داده است. تعداد مباحث بررسی شده در این دوره شامل 7 سرفصل می‌باشد و همچنین از پشتیبانی فعال برخوردار است.

تهیه این دوره برای اشخاص حقیقی، حقوقی، فعالان اقتصادی و تمام کسب‌وکارها بسیار کاربردی می‌باشد. دکتر مریم آتشگاه که یک مدرس بسیار حرفه‌ای می‌باشد که صفر تا صد قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان را به‌خوبی در این دوره تدریس نموده است.

شما با شرکت در این دوره مهارت‌هایی همانند موارد زیر را به‌دست می‌آورید:

  • تسلط کامل به قانون‌ پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان
  • تکمیل اطلاعات قانونی مورد نیاز در ارزش افزوده
  • آشنایی با سامانه my tax
  • آشنایی با سامانه مودیان
  • پیش درآمد آشنایی با نرم‌افزار صدور صوت حساب الکترونیکی

در این دوره با وجود پشتیبانی فعال می‌توانید به بهترین شیوه در کمال آسودگی ثبت نام کنید. جهت خرید دوره قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان اینجا کلیک نمایید.

نگارنده مقاله مرور زمان در مالیات : خانم مریم آتشگاه ،‌ مدرس ، مشاور و وکیل مالیاتی

قانون پایانه فروشگاهی
فهرست مطالب

6 دیدگاه دربارهٔ «قانون پایانه فروشگاهی مودیان مشمول این قانون»

سوالات خود در مورد این مقاله، با ما به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *