با توجه به تحولات اخیر در قانون مالیات های مستقیم و وضع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان:
جریان معاملات و صدور صورتحساب تغییرات عمده ای داشته است:
مانند ایجاد صورتحساب الکترونیکی،که در ماده ۸ آیین نامه اجرائی موضوع ماده ۹۵ به تفصیل آن پرداخته شده است. با استناد به قانون مالیات های مستقیم و قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان می توان صورتحساب را به دو دسته تقسیم بندی کرد:
- صورتحساب های کاغذی
- صورتحساب های الکترونیکی
صورتحساب های کاغذی
به صورتحساب هایی که به صورت کاغذ چاپ و امضاء می گردد گفته می شود. تمام مودیان مالیاتی موظف به صدور آن هستند و مطابق قانون به سه شکل صادر می گردد.
- صورتحساب نوع اول: صورتحساب هایی هستند که در بردارنده کلیه اطلاعات خریدار،فروشنده،شرح کالا و خدمات می باشد، که به نوعی مشابه صورتحساب الکترونیکی نوع اول می باشد.که مندرجات و اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان به صورت محضر به فرد صادر می شود را ندارد.
- صورتحساب نوع دوم: به عنوان مثال می شود به صورتحساب های مستطیلی صادر شده توسط هایپرمارکت ها اشاره نمود که در بردارنده اطلاعات جزئی از فروشنده و اقلام کالا و خدمات می باشد و اطلاعاتی از خریدار در آن درج نگردیده است، از این سو اعتبار ارزش افزوده پرداختی در آن هم مورد قبول سازمان امور مالیاتی قرار ندارد.
- صورتحساب نوع سوم: این دوره بیشتر به رسید پرداخت معروف است و در آن تنها یک رویداد مالی حاوی مبلغ،تاریخ، شماره پایانه و شماره رهگیری و امثال آن نمایش داده می شود و فاقد اطلاعات خریدار،فروشنده و شرح کالا و خدمات است.
صورتحساب الکترونیکی
با استناد به بند ماده 1 قانون پایانه های فروشگاهی، و بند 1 ماده 8 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در سه قالب صادر می گردد.
نوع اول: صورتحساب با اطلاعات کامل از(نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور، اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، مشخصات کالا یا خدمات، مالیات برارزش افزوده و عوارض، نحوه پرداخت)
نوع دوم: صورتحساب با(اطلاعات کل فروشنده، اطلاعات کامل کالا و خدمات بدون نیاز به اطلاعات خریدار) این نوع صورتحساب نقدی تلقی می گردد و صورتحساب دارای اعتبار و ارزش افزوده پذیرفته شده است.
نوع سوم: رسید پرداخت وجه می باشد که فروشگاه ها از طریق کارتخوان دریافت و به مشتری پرداخت می نمایند. اعتبار مالیاتی پذیرفته نیست.
ویژگی های صورتحساب الکترونیکی
- شماره شناسه یکتا
- اطلاعات صورتحساب در حافظه مالیاتی ذخیره می شود
- از سیستم حافظه مالیاتی خریدار به حافظه فروشنده منتقل می شود
- از طریق پایانه های فروشگاهی به سامانه ارسال می شود
مشمولان صدور صورتحساب های الکترونیکی، مشمولین سامانه مودیان و قانون پایانه های فروشگاهی تمام فراخوان ها
اونایی که دستگاه کارتخوان و درگاه الکترونیکی دارند الزامی به صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی ندارند.
ماده 1 آئین نامه اجرائی موضوع ماده ۹۵، صورتحساب فروشگاه یا ارائه خدمات فرمی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که در نوع الکترونیکی آن، اطلاعات در حافظه مالیاتی ذخیره می شود. مشخصات و اقلام اطلاعات صورتحساب متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می گردد.
در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می گردد رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب است .
شماره منحصر به فرد مالیاتی حاوی ۲۲ کاراکتر در ۴ بخش است که دربردارنده شناسه حافظه مالیاتی، تاریخ صورتحساب، سریال صورتحساب، اقلام کنترلی
2 دیدگاه دربارهٔ «صورتحساب الکترونیکی»
مطالبتون خیلی آموزنده و کاربردیه
ممنون از همراهی شما